Kazem prvi, misleci na sirove kolace - obicne, to jest one manje zdrave pravila sam mnogo puta iz razloga vise nego jasnog: Veliki sam slatkaros bila i ostala. To bi trebalo da se kosi sa mojim zeljama da smrsam i da se hranim zdravo, ali ovog puta to nije bio slucaj (ili mozda jeste - ako se nadje neko da mi kaze kako ovaj kolac ipak nije zdrav i ne valja). Kazem zeljama da smrsam jer jos uvek nisam dosla do zeljene tezine, ali posle skinutih 7-8 kilograma ipak sam sasvim zadovoljna, ali i tvrdoglava da izguram do kraja.
Da mnogo ne okolisem, evo pred vama je simpatican kolac sasvim zadovoljavajuceg ukusa i mirisa (iako se ne pece ha! ) sa namirnicama koje su i vise nego zdrave za nase telo. Po ovoj mojoj inprovizovanoj meri dobije se osam parcadi kolaca. Bila sam vredna i da izracunam kalorije! 250 kalorija (u proseku) ima jedno parce. Mozda zvuci i puno. Pokusajte da izracunate koliko jedan veci mafin ima kalorija i sta ima zdravo u sebi (odma da vam kazem nista). Da ne ispadne da mrzim mafine - uvek su mi bili dragi (pravda za mafine!), cak su me i zaoblili zamalo kao Kim Kardashian haha. Prelazim na recept (dugo nisam pisala blog pa sam se raspisala da me zelja mine).
(jeeej - wow napokon se smor dosetila da nam kaze recept)
Recept
Potrebno:
- 100g kokosa (ako moze svez, ali pronadjite kako se otvara da nemate scenario poput mog)
- 50g kakao praha (ne secerne braon smese)
- 100g svezih urmi
- casa vruce vode
- saka do dve orasa (moze suvo grozdje, lesnik, badem itd)
- kasika meda (osim ako ne stavite mesto kakao praha rogac ili vise od 100g urmi)
- za dekoraciju breskve, borovnice, crne ribizle :)
- Jedna smrznuta banana.
Priprema:
Treba vam multi praktik (sve verzije secka) ili blender. Moj blender jednostavno nije za ovakve stvari tako da sam koristila secka.
Kokos stavite u blender i oko 3 minuta usitnjavati masu, zatim dodati vrucu vodu (pazite da smesa ne postane retka - polagano sipajte i ocenite koliko je vode potrebno). Kokos sa vodom mutiti u blenderu jos par minuta (bitno je samo da smesa ne bude retka, kako god da izgleda ako nije retka dobro je :) )
U smesu dodati kakao, iseckanu smrznutu bananu, sveze urme, zacine po zelji, orase. Sve mutiti jos 3 minuta. Smesu sipati u pleh po zelji i poravnati. Posto ovde nema brasna ocekivano je da se kolac lepi tako da sam stavila papir za pecenje ispod. Kolac je preporucljivo posle dekoracije koja nije neophodna staviti u zamrzivac da se malo stegne i moze da se sluzi. Licno ja sam kolac pre zamrzavanja isekla nozem da nemam posle muku da secenjem :)
Ako vam se opcija zamrzivaca ne svidja, slobodno ga ohladite u frizideru. Mozda nece najdekorativnije izgledati kada parce stavite u tanjir, ali verujem da ce vam se ukus svideti.
0 коментара:
Постави коментар